Ga naar home van Bezoekerscentrum de Breek
Home
B&B de Breek
Activiteitenagenda
 Film, lezing, muziek of theater
 Exposities
 Evenementen
 Kinderactiviteiten
 Wandelen en fietsen
 Molenmuseum
 Terras
 Archeologisch mini museum
Verhuur feestjes
Vergaderen
Uitvaart - Afscheid
Menulijst
Kant-en klare arrangementen
Workshops
Educatie & schoolarrangementen
Geschiedenis
Links
Contact

Eet en Film-Lezing, theater of Muziek avonden

Programma 2022

HOLLANDSE ZOMERPOT EN LEZING OVER DIJKVERSTERKING VAN DE MARKERMEERDIJKEN op 11 augustus

Lezing Archeologische vondsten Markermeerdijken

Ook nieuwsgierig naar wat er gevonden wordt bij de werkzaamheden van de dijkversterking? Archeoloog Jan-Willem Oudhof vertelt op donderdag 11 augustus in bezoekerscentrum De Breek in Etersheim wat er onlangs gevonden is bij Warder, Hoorn en Schardam. Hij is directievoerder archeologie bij de Alliantie Markermeerdijken. De vondsten zijn nu te zien in het archeologisch mini-museum De Waterwolf in Etersheim, waar regelmatig nieuwe vondsten tentoon worden gesteld.

Jan-Willem Oudhof: “Er komen interessante en waardevolle objecten boven water. Een aantal mooie miniatuurtjes liggen nu in het archeologisch minimuseum De Waterwolf in Etersheim. Zoals een kindertekening in leisteen en kinderspeelgoed uit de 15 e of 16 e eeuw. Ook een puntgave miniatuur hellebaard is pas uit de grond gekomen. In het midden is de heilige Charitas met drie kinderen zichtbaar.”

Hij vervolgt: “En ook een fraaie tinnen drinkschaal met een ’e ierrand’ rond lauwerkrans met tekstband; "Patriae et amicis" anno 1583, is een bijzondere vondst uit Uitdam. Op de schaal staat Patriae et amicis: “Voor/aan het vaderland en vrienden”. De drinkschaal kan gezien worden als een eerbetoon en steunbetuiging aan Willem van Oranje, die werd gezien als Vader des Vaderlands, de leider van de opstand van de Hollanders tegen de Spaanse overheersing.

We laten graag nieuwe vondsten aan belangstellenden zien. Die willen vaak ook meer weten over de achtergrond en het tijdvak. Daarom organiseert stichting Etersheimerbraak met de Alliantie Markermeerdijken deze lezing. Recent is overigens ook in Warder een sluis opgegraven. Hier zijn ook mooie verhalen over te vertellen.”

De lezing start om 20.00 uur. Vooraf is om 19.00 uur een heerlijke zomermaaltijd. Kosten lezing € 2,50; maaltijd € 12,50. Opgeven via info@debreek.com

Vooraf aanmelden via info@debreek.com

U vindt het bezoekerscentrum De Breek aan de Etersheimerbraakweg 5 Oosthuizen. Het bezoekerscentrum is via de dijk lastig bereikbaar, maar via Oosthuizen probleemloos aan te rijden!