Ga naar home van Bezoekerscentrum de Breek
Home
B&B de Breek
Activiteitenagenda
 Film, lezing, muziek of theater
 Exposities
 Evenementen
 Kinderactiviteiten
 Wandelen en fietsen
 Molenmuseum
 Terras
 Archeologisch mini museum
Verhuur feestjes
Vergaderen
Uitvaart - Afscheid
Menulijst
Kant-en klare arrangementen
Workshops
Educatie & schoolarrangementen
Geschiedenis
Links
Contact

Betreft: opening archeologisch minimuseum de Waterwolf in Etersheim vanaf vrijdag 18 juni

In de Etersheimer Braakpolder staat een bijzonder museum. Hier wordt met archeologische vondsten en verrassende presentaties het verhaal verteld van het verdronken dorp Etersheim, de strijd tegen de zee en de vorming van het landschap. Minimuseum De Waterwolf opent haar deuren voor het publiek op vrijdag 18 juni.

Etersheim, gelegen tussen Hoorn en Edam, heeft een bewogen geschiedenis. Ooit lag het plaatsje niet op zijn huidige plek binnen de IJsselmeerdijk, maar iets meer naar het oosten, waar nu het Markermeer is. Na een dijkdoorbraak en een overstroming werd het dorp verlaten en een nieuw Etersheim gebouwd. In 2009 werd op de plek van het verdronken dorp een stenen doodskist met deksel gevonden.

De Waterwolf is gerealiseerd op initiatief van de Alliantie Markermeerdijken, die sinds 2016 bezig is met de versterking van de Markermeerdijken. Waar aan de dijk gewerkt wordt, ontstaat vaak ook ruimte voor archeologisch onderzoek. Op die manier is er meer duidelijk geworden over hoe men vroeger dijken aanlegde en hoe de mensen aan de dijk leefden. De voorwerpen in het museum geven daar een mooi beeld van. De naam Waterwolf verwijst naar ‘de monsterlijke zee’ die eeuw na eeuw het laaggelegen Nederland heeft bedreigd en land heeft opgeslokt.

In het museum kun je zelf de historie van Etersheim ontdekken, door met een virtuele boor de bodem te verkennen. Er zijn ook vitrines waar je meer kunt zien dan er op het eerste gezicht lijkt te zijn. De verdieping van het museum is te huur voor bijeenkomsten. Je zit er op exact NAP-niveau met een uniek uitzicht op polder en dijk.

In de omgeving van de minimuseum is nog meer interessants te zien. Expeditie Etersheim, een audiotour van drie kilometer over het bestaande Dik Trom pad, voert je langs onder meer de Brekermolen, het schooltje van Dik Trom, de locatie van het verdronken dorp en het laagste punt van Noord-Holland.

18 juni, de dag van de opening, is ook de eerste van de drie Nationale Archeologiedagen. Vrijdag, zaterdag en zondag zijn er allerlei landelijke activiteiten voor iedereen die geïnteresseerd is in het verleden en wat daarvan in de bodem teruggevonden kan worden.

Bezoekers van De Waterwolf kunnen op zaterdag 19 juni van 12.00 tot 14.00 uur hun eigen bodemschatten laten beoordelen door een team van archeologische experts, onder het motto ‘Iets of Niets?’.

Archeologisch minimuseum De Waterwolf bij bezoekerscenrum De Breek Etersheimer Braakweg 5, 1474 WZ Oosthuizen www.eterheimerbraak.nl Openingstijden: zaterdag en zondag van 10:00 tot 18:00 uur. Van 15 april tot 1 oktober ook op woensdag, donderdag en vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur. Toegang gratis. In verband met de coronamaatregelen mogen er slechts 5 bezoekers tegelijk naar binnen.